Najprej se registriraj, potem pa dobiš pravice

Po sili dolžnosti sem se lotila branja nekega pravnega besedila v zvezi s povračili stroškov in  delom javnih uslužbencev, pa sem opazila, da  tudi na tem področju nimajo vsi enakih pravic – npr. pri nadomestilu za ločeno življenje je že tako, da so različne oblike partnerstev in družin drugače opredeljene in zaradi tega še vedno nekatere nimajo vseh pravic, ki pripadajo družinam in partnerjem. Ma, ja, seveda, saj je jasno, če je država padla na izpitu družinskega zakonika, kjer je ljudem prepustila, da odločajo o kratenju pravic drugih ljudeh, si pač lahko privošči tudi to, da so heteroseksualni pari zanjo več vredni kot istospolni ali kaki drugi, po splošnem prepričanju ljudi čudni in nenaravni.

Hah, saj ne morem verjet, v isti sapi pišem o javnih delavcih in istospolnih partnerjih – že vidim kamne, ki letijo proti meni 😀

Kakor koli že ….Nadomestilo za ločeno življenje pomeni nadomestilo stroškov stanovanja. Pripada javnemu uslužben­cu, ki je razporejen na delo več kot 70 kilometrov izven kraja bivališča svoje ožje družine in živi ločeno od te ožje družine. In tu se pravzaprav pojavi catch, ki sem ga opazila.  Ožja družina je za primer nadomestila za ločeno življenje opredeljena v ZUJF (Zakon za uravnoteženje javnih financ) in v aneksih. In kdo sploh spada v ožjo družino? Po tem zakonu in aneksih:  zakonec, zunajzakonski partner ter otroci in posvo­jenci, ki jih je javni uslužbenec po zakonu dolžan preživljati in jih tudi dejansko preživlja, ter partner v času trajanja registrirane istospolne partnerske skupnosti.

Čudovito, ni kaj, sprejeli so, da obstajajo istospolne partnerske skupnosti – čudovito. Ampak, morajo bit tregistirane, drugače ne velja nič. Moški, ki živi z moškim in si z njim deli kuhinjo, kavč in posteljo, se mora registrirati, da je istospolen, njegov partner pa tudi. Isto tudi ženska, ki živi z žensko in si z njo deli kuhinjo, kavč in posteljo, njena partnerica pa tudi. In če se lepo registrirajo in obelodanijo, kaj so, bodo zanje veljale take pravice, kadar je eden od partnerjev javni uslužbenec/javna uslužbenka, ki je zaradi dela razporejen/-a 70 ali več kilometrov stran od doma in živi ločeno od svoje družine/partnerja/partnerke. Juhej. Kar enim pripada samoumevno, drugim ne more, dokler se ne izpostavijo.

Sicer pa – saj ne gre za nadomestilo za ločeno življenje, čeprav sem postavila nekaj vprašanj v zvezi s tem. Bolj gre za to, da morajo eni dvigniti roko, da se jim priznajo določene pravice, drugim pa pripadajo samoumevno.

Retorično vprašanje št. 1: koliko moških in žensk živi skupaj, pa dobivajo nadomestilo za ločeno življenje?

Retorično vprašanje št. 2: koliko moških in žensk ima namenoma uradno drugačna naslova stalnega bivališča, da lahko dobivajo nadomestilo za ločeno življenje?

Retorično vprašanje št. 3: koliko moških in žensk sploh ni v zunajzakonski partnerski zvezi, pa so rekli, da so, da lahko dobivajo nadomestilo za ločeno življenje?

Retorično vprašanje št. 4: koliko istospolnih partnerjev/partnerjev ne bo registriralo istospolne partnerske skupnosti, s katero bi sicer dobili nadomestilo za ločeno življenje v dani situaciji, pa tega ne bo storilo, ker jih družba ne samo da ne bo sprejela, ampak jih bo tudi kamenjala?

Retorična izjava – men so kamni všeč, pravzaprav jih zbiram.

In madona, kako pa je, če družino sploh ne sestavljajo oče in mati in otroci ali pa registrirani istospolni partnerji ampak starši samohranilci z otroki pa kaka stara mama ali stari ata (babica ali dedek) – potem se šele zakomplira!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s