Gajbice, sneg in druge zimske pogruntavščine

15. novembra se uradno začne ‘zimska sezona’.

Snega verjetno takrat še ne bomo imeli, lahko se bomo pa pripravili nanj. Sploh ker se bomo morali borit. Zavihat rokave in bentit z rdečim nosom in prezeblimi rokami, medtem, ko bomo čistili parkirplac. Naš. Parkirplac na nekem parkirišču, ki smo ga določili, da je naš. Valjda, da je, saj je ja tam naš avto. In ko imaš enkrat svoj parkirplac, ga ne daš iz rok, no izpod koles.

Že imate pripravljene gajbice? Vam povem, ne ustrezajo. Za rezervacijo in zavarovanje našega parkirplaca gajbica ni dovolj. Na našem parkirišču so poleti aktivirane zapornice za nekaj posameznih parkirplacev, ker je pač treba tudi poleti imeti rezerviran plac. Zjutraj, preden odpelješ s parkirišča, jo dvigneš s tal parkiplaca in jo zakleneš. Čez osem ur, ko se vrneš iz službe, pa odkleneš in postaviš avto na parkirplac. In kaj, če morajo drugi parkirat na pločniku ali na travi, ker ne najdejo parkirplaca. Njihov problem. Mi smo ga našli in ga bomo obdržali. Pozimi je pač žal treba najprej sčistit sneg, da najdeš na tleh zapornico in jo zakleneš, preden se odpelješ. No, če je zamrznjena na tla, pa daš na parkirplac, kar najdeš uporabnega. Samo da ostane. In za vsak slučaj napišeš na kako škatlo, ki jo vržeš med druge stvari, da boš, če bo tam kdo parkiral, rezal gume. Ne svoje, ampak njegove.

Aja, pa lopate bomo pripravili. Ne za kidanje snega s pločnika in ceste, ker to ni naše delo, ampak za metanje snega z naše dovozne poti na cesto in pločnik. Pa ja ne bomo imeli na našem dovozu snega. Če je pa nevarno. Naj bo na cesti. Po možnosti že spluženi, tako da lahko oblikujemo take majhne otoke snega in ledu. Hm, kaj če bi potem ocenjevali še umetniki vtis otokov?

Gume pri nas ne bomo menjali, zakaj bi jih, je brez zveze. Še bolj brez zveze je čistit avto. Sploh, če se človeku mudi, ja ne bo snega in leda pucal z avta. Saj je ja dovolj, da malo obriše sprednjo šipo, ravno toliko, da nariše smajlija, pa skozi njegove oči gleda na cesto in pločnike.

Človek mora vedeti, za kaj se bori, a ne? Pa kaj če so za to predpisane globe ….

(A moram povedat, da je treba zgornje besedilo brat med vrsticami in da jaz tega ne delam, vidim pa, da dela tako veliko ljudi. In eni so prav smešni v tej svoji borbi, v kateri ne vidijo čez svojo gajbico …)

No, pa še tole iz zakona, da boste vedeli, da človek lahko za zgornja dejanja plača globo:

Citiram:

Zakon o varnosti cestnega prometa (uradno prečiščeno besedilo) (ZVCP-1-UPB4)

113. člen

(3) Na cesti ali ob njej je prepovedano izpuščati, puščati, odlagati, odmetavati ali postavljati karkoli, kar bi oviralo potek prometa, ogrozilo njegovo varnost, škodovalo ljudem, živalim, rastlinam ali onesnažilo okolje. Zlasti je prepovedano vozišče močiti ali ovirati odtekanje vode z njega, odlagati nanj sneg ali led, postavljati stebričke, verige ali druge naprave za ograjevanje parkirnih prostorov oziroma preprečevanje parkiranja, puščati na njem zabojnike za smeti ali druge predmete, razsipati po njem sipek material, ga pomazati z mazili ali drugače pomastiti ali kako drugače onesnažiti.

(8) Z globo 250 eurov se kaznuje za prekršek voznik ali druga fizična oseba, ki ravna v nasprotju z določbo tretjega ali četrtega odstavka tega člena.

(9) Z globo najmanj 2.500 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z določbo tretjega ali petega odstavka tega člena, odgovorna oseba pa z globo najmanj 250 eurov.

Zakon o varnosti cestnega prometa (Ur. list RS št. 56/08 in 58/09 in 36/10)

Zima in zimske razmere

114. člen

(1) Od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. Predpisano zimsko opremo morajo imeti tudi v zimskih razmerah.

(2) Na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost.

(3) Če se vozilo, ki nima predpisane zimske opreme, pa bi jo moralo imeti, ali je v prometu, ko ne bi smelo biti, ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik nemudoma odstraniti.

(4) Če v primeru iz prejšnjega odstavka voznik ne odstrani vozila, odredi odstranitev policist. Odstranitev vozila opravi na stroške lastnika vozila izvajalec rednega vzdrževanja ceste.

(5) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo tega člena, in voznik, ki ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig. Če je zaradi tega prekrška oviran ali onemogočen promet, se kaznuje voznik z globo 400 eurov.

(6) Z globo najmanj 1.200 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena, odgovorna oseba pa z globo najmanj 120 eurov. Če je zaradi tega prekrška oviran ali onemogočen promet, se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik z najmanj 4.000 eurov, odgovorna oseba pa z globo najmanj 400 eurov.

13 responses to “Gajbice, sneg in druge zimske pogruntavščine

 1. Jaz že imam pripravljeno gajbico.Pa tudi ojačal sem jo z dvema,kar močnima deščicama ! Še par deset opozorilnih pisemc moram prefotokopirati pa sem kompletno pripravljen na sneženo zimo !

 2. pred_povračilni – preventini ukrep: parim vozilom (kao domicilnim) pred snegom ponoči prerezati gume – večkrat 🙂

 3. tale post si zasluži več komentarjev, ker je kul 🙂

 4. novembra ali decembra? 😉

 5. Mavrična

  Ana, 15. novembra. Zdaj bi se morala dvakrat videt 15-ka, ki sem jo že na začetku napisala, pa sem zdaj videla izpisano samo enko. 15. novembra je treba pnevmatike zamenjat in tudi 15. novembra uradno začnejo z izvajanjem zimske službe pri javnih izvajalcih te službe, vsaj v Mariboru je tako.

 6. Mavrična

  @ime, hvala.

 7. Mavrična

  @NoMercy, brez milosti si in na hece. 😉

 8. Mavrična

  @butec, hm, pa se ne bojiš, da boš moral globo plačat?

 9. Borba za parkirni prostor v Lj je realnost, ki bo samo še vedno hujša. Prvo: če je avtomobilov več kot parkirnih prostorov, je enostavno fizično nemogoče vse parkirati po pravilih. Pozimi se zaradi egoizma kapaciteta parkirišč še zmanjša. Drugič: če so ljudje v blokovskih naseljih naučeni na totalni egoizem, je ni sile, ki bi jih prisilila v skupno očiščenje parkirišča in nekakšen racionalni dogovor. In kako sem jaz rešil problem? Prodal sem stanovanje v blokovskem naselju in kupil hišo 30km iz Ljubljane. Vam povem – milina!!

 10. @Platypus, 30km iz Lj. je res pravljica najti prost parkplac ampak potem je treba v službo in po opravkih v Lj. pa si na koncu še na slabšem, kot si bil.

 11. Mavrična

  @ Maj, to se pa globoko strinjam s tabo. Meni, ki sem redko v Ljubljani, je kar hudo, ko moram po Ljubljani iskat parkirni prostor -je toliko let že minilo, odkar sem bila tam sleherni dan, da prav brskam po spominu, kje so parkirna mesta, kjer ne bi bilo treba plačat parkirnine in ‘normalno’ parkirat, sploh pozimi, ko vse skupaj poslabša sneg na cesti in parkirišču.

  @Platypus, hm, ljudje so vse bolj navajeni na egoizem. Pred dvajsetimi leti je bilo nekaj čisto normalnega, da so se (vsi) stanovalci iz blokov spravili kidat sneg z dvorišča in parkirišča, danes ni več tako. Pri parkiriščih najprej pomislijo, če ni to pravzaprav dolžnost javnega izvajalca zimske službe, če ni, se spomnijo na upravljavca in hišnika. Čisto na koncu pa seveda nase. No, saj obstajajo svetle izjeme, a so res izjeme. In te praviloma v manjših mestih oziroma naseljih.

 12. v “mestu” so carju: klošarji, podgane in golobi.
  Ljudje pa si izberejo enega od prevladujočih vzorcev 🙂
  Res pa je, da so odnosi v SVN mestih še vedno posledica “socializma”, ko je bilo vse “naše” in se je bilo moč umakniti “tišastim in nasilnim”.
  In tista ura časa, ki jo na dan rebijem na poti v mesto in nazaj napodeželje je povsem dobro izkoriščena: vozim se v avtu, ki sem ga zato, da se vozim v njem kupil 😛

  @ Mavrična: nope – nisem za hece 🙂 – ti meni 1 gumo -> jaz tebi 4. Pika. Saj govoriva o javnem parkirnem prostoru, kajneda 🙂 in privatni lastnini 😛

 13. @Urša parkirnih mest, kjer se je še par let nazaj dalo parkirat, enostavno znotraj obvoznice ni več.

  Sam rad hodim in sem z veseljem parkiral pol ure stran ampak danes čez dan lahko parkiraš samo še uro in pol hoje od centra.

  Tako, da večkrat rečem blagor tistim okrog centra, ki vse lahko opravijo peš in avta sploh ne rabijo.

  Tisti, ki se zaradi malo cenejših stanovanj izseli iz Lj. a potem vsakdan hodi v Lj. v službo pa ni pri pravi pameti.
  Tri ure življenja vsak dan zabije samo za pot.

  Kar se pa snega tiče, ga pa jaz prav rad odmetavam.

  Običajno sredi noči, ko še mede vzamem lopato in grem ven, pravi užitek-vse ostalo povezano s snegom pa sovražim in že sedaj komaj čakam spet na maj, ko bom končno spet v celoti zaživel-pozimi se kar nekako preklopim na mirovanje….

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s