Težave pri uhajanju urina?

Po nekaterih ocenah ima približno petina žensk in moških, starejših od štirideset let, čezmerno aktiven sečni me­hur, kar pomeni, da se pri njih pojavlja uhajanje urina ali inkontinenca. Velja, da je približno dvakrat več žensk kot moških s to težavo, hkrati pa tudi, da se inkontinenca lahko pojavi tudi v mlajših letih kot posledica kake druge bolezni. Pa vendar je ta težava velikokrat tabu tema, o kateri ljudje nočejo govoriti, ker se je sramujejo.

Uhajanje urina se lahko pojavi z blago, zmerno ali hudo oslabelostjo mehurja, kar pomeni, da nam lahko uide pri dvigu težkega bremena nekaj kapljic urina ali pa imamo zaradi oslabelosti  mišic medeničnega dna nenehne težave, zaradi katerih moramo nositi plenice. To pa je tisto, o čemer ljudje nočejo govoriti, saj se sramujejo zaradi plenic in vonja po urinu. Toda zavedati se morajo, da gre za motnjo in bolezen, ki ju je treba odpraviti in zdraviti, ne pa se jih sramovati.

Stresna inkontinenca

Mag. Dejan Bratuš, dr. med., spec. urol., razlaga: »Pri ženskah v grobem ločimo dva načina uhajanja vode. Prva je stresna inkontinenca,  to je uhajanje urina takrat, ko se pojavi pritisk v trebušni votlini, npr. pri dvigovanju bremen, hoji po stopnicah, kašljanju. Pri moških je stresna inkontinenca izredno redka.« Lahko gre le za nekaj kapljic, ki pa so dovolj velik vzrok za neprijetno počutje in ovire pri aktivnem življenju. Mag. Bratuš opisuje: »Razlog je lahko nepravilen, povešen položaj mehurja, pri katerem se poviša pritisk z medeničnega dna.« Vzrok za to obliko uhajanja vode so lahko tudi večkratni porodi, pa tudi debelost, ki povzroči povešanje mišic – te so zamaščene in manj močne.

Težave se preprečuje z rednim izvajanjem Keglovih vaj – stiskanja mišic medeničnega dna.

Ko se v trenutku pojavi nuja

Druga oblika uhajanja urina je značilna tako za moške kot za ženske – gre za nujnostno uhajanje vode. »Pacient nenadoma začuti nujo, zelo ga začne tiščati na vodo.  Zaradi nekih nejasnih dražljajev se mehur odloči, da je čas za praznjenje, tudi če je v njem le deciliter urina. Vzroki za to so različni, lahko tudi psihosomatski,« pojasnjuje mag. Bratuš in dodaja, da lahko pri moških pride do takega pojava zaradi povečane prostate, ki draži mišico sečnega mehurja. Torej je priporočljivo pozdraviti prostato.

Kapljica čez rob

»Pri moških pa opažamo še eno obliko, ki je pri ženskah izredno redka – gre za obliko uhajanja urina ‘over flow’ ali pretočno inkontinenco,« razlaga mag. Bratuš. Gre za ves čas poln mehur, pri katerem kaplje ali curek urina, ki presegajo kapaciteto mehurja, sproti odtekajo. Kot v kozarcu, ki je poln do roba, vanj pa še vedno priteka tekočina. Za tak pojav je največkrat kriva povečana prostata.

S starostjo vse več težav

Vsekakor vse oblike uhajanja vode naraščajo s starostjo, tako da lahko rečemo, da gre za starostno motnjo, pravi mag. Bratuš in dodaja: »S starostjo so povezane predvsem težave stresne inkontinence, neurogene oblike pa se pojavljajo tudi pri pacientih v mlajših letih.«  Velikokrat je inkontinenca tudi spremljevalka depresije ali katere druge bolezni.

Od blagega zdravljenja do operacij

Blažje oblike zdravijo s konzervativnim zdravljenjem, s treningi mišic medeničnega dna, tudi s treningom mehurja. Kaj to pomeni, razlaga mag. Bratuš: »Točno na dve uri gremo na stran, nato postopoma podaljšujemo čas med enim in drugim uriniranjem, da mehur navadimo na več urina, kar lahko pomaga pri prekomerni aktivnosti sečnega mehurja.« Pacientom pa, odvisno od njihove diagnoze, lahko pomagajo tudi z elektrostimulacijami, magnetnimi stimulacijami – ta dva načina zdravljenja sta bolj agresivna. Na koncu – ali če ne pomaga nič drugega – pa je na vrsti še operativni poseg, predvsem pri stresni inkontinenci. Vsekakor so tudi zdravila, s katerimi lahko omilimo prekomerno aktivnost sečnega mehurja.

Pacienti dobijo na recept plenice. Koliko na mesec je odvisno od stopnje inkontinence. Kar nekaj bolnic se nam je potožilo, da so včasih dobile več plenic kot danes, čeprav se jim stanje  ni izboljšalo. Kriva naj bi bila državna zavarovalnica, ki je kot drugje tudi tu oklestila utemeljeno porabo.

Nikar ne prenehajte piti tekočin!

Bolniki, ki jim uhaja voda ali pa morajo velikokrat na stranišče zaradi prekomernega delovanja mehurja, si velikokrat samoiniciativno pomagajo tako, da ne pijejo več toliko tekočine, kot je priporočeno ali celo pitje zmanjšajo na minimum. A s tem si ne pomagajo, ampak škodujejo, saj lahko zbolijo zaradi dehidracije ali preveč skoncetriranega urina.

dodatek: Kam po nasvet

Deset let delovanja delovanja društva Inkonta na državnem nivoju

Humanitarna organizacija Inkont Maribor  je na začetku aprila slavila desetletnico delovanja. Inkont deluje že deseto leto ne samo na lokalnem, ampak tudi državnem nivoju, skrbi pa za zdravstveno socialno-humanitarno zaščito bolnikov z inkontinenco ter drugimi ginekološkimi in urološkimi težavami. V Inkontu organizirajo  predavanja, in sicer vsak prvi ponedeljek v mesecu, ob 18. uri, v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru. Na njihovem dežurnem telefonu 031 546 585 pa prostovoljke zainteresiranim po svojih močeh dajo ustrezna pojasnila, prave informacije o ukrepanju pri težavah inkontinence in uro-ginekoloških težavah. Več o društvu lahko preberete na www.inkont.si.

4 responses to “Težave pri uhajanju urina?

  1. Sem martina obrnila sem se na vaz ker imam ze zelo dolgo casa tezave z uhajanjem vode.Voda mi uhaja skos spodne hlace so nepreestano mokre jih preoblecem in cez par minut postanejo spet mokre.Sovrazim ta von po urinu in neprenehno mokre hlacke.Kam se naj obrnem je mogoce to kaka ginikoloska tezava ali okuzba?jemala sem ze antibijotike za uhajanje vode namrec okuzba secil pa mi tableti niso odgovarjali,tudi veckrat imam pekoc opcutek v mednozju ,in motnjo me spolnim odnosom, ker me neprestano tisci na vodo.Pred spolnim odnosom grem na wc pa mi nic ne pomaga ,vedno sem vsa povna urina.Mi lahko kako svetujete kaj lahko naredim?najlepsa hvala

  2. Mavrična

    Martina, ne vem, od kod ste, priporočam pa, da pokličete čez dan na mobilni telefon 031 546 585. Oglasila se vam bo ena izmed prostovoljk društva Inkont in vam svetovala, h komu bo treba na pregled oziroma vas mogoče tudi povabila, če ste kje s Štajerskega, na kak sestanek članov ali kako njihovo predavanje (ta ima sedež v Mariboru). Vem, da se njihovi člani in članice družijo tudi čisto neformalno, pripravljajo izlete po Sloveniji in organizirajo razne izlete …. Upam, da boste rešili težave …

  3. žalostna

    Pozdravljeni.Stara sem 21 let pa imam zadnji mesec težave z mehurjem.prej so se mi vedno pojavljala vnetja mehurja in zdaj tudi ampak zdaj mi urin kar uhaja če sem na miru nič če pa hodim pa kar za nekaj časa čutim da imam mokre hlače ampak to je samo po kapljicah..prvo se mislila da imam izcedek ampak zdaj pa res nevem več ka bi:(nočem pa k svoji zdravnici ker me ne jemlje resno..

  4. Mavrična

    Žalostna – za vas velja isto kot za Martino – pokličite na telefonsko številko 031 546 585, pa vam bodo prostovoljke na drugi strani temeljito svetovale, kaj narediti, sploh če jim podrobno opišete, v čem je težava … Če boste zdravnici resno razložili, da imate problem, pa vas mora obravnavati in vam svetovati. Upam, da izvajate kaj keglovih vaj – stiskanje in sproščanje medeničnih mišic, to načeloma pomaga. Če pa gre za ponavljajoča vnetja mehurja, posledica tega je tudi uhajanje vode, pa zahtevajte od zdravnice napotnico za urologa -naj vas tam temeljito pregledajo, opravijo preiskave in odpravijo vzrok. Pa veliko sreče.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s