Informativni dnevi ali »Stoji učilna zidana …«

Osnovnošolci in srednješolci bodo skoraj sredi februarja (no, na nekaterih šolah pa tudi že prej ali kasneje) lahko obiskali srednje šole in fakultete ter v okviru informativnih dni spoznavali utrip, dogajanje in izobraževalne programe teh šol. Informativni dnevi pa bodo potekali tudi na ustanovah, ki nudijo izredna izobraževanja, gre predvsem za programe šolanja ob delu.

Za MB Utrip sem sicer spisala daljši članek na to temo, tule pa si bom privoščila malo razmišljanja. Maja Mernik, šolska svetovalna delavka na Osnovni šoli Ludvika Pliberška v Mariboru, s katero sem se pogovarjala o informativnih dnevih za članek, priporoča, naj si učenci, torej osnovnošolci, ogledajo vsaj dve predstavitvi, torej gredo na vsaj dve šoli in naj predstavnike šol tudi pogumno kaj vprašajo. Opozarja pa na dejstvo, ki pri osnovnošolcih še vedno drži – bolj kot ne zaradi njihove starosti in neizkušenosti se jih namreč kar nekaj med njimi odloča za vpis na srednjo šolo na podlagi tega, kam gredo njihovi prijatelji, ne pa na podlagi svojih želja in interesov. Valjda, kdo pa je pri njihovih letih vedel, kaj bi delal do konca življenja.

Sploh v zadnjem času opažam, da se še štiridesetletniki in štiridesetletnice ali ne nazadnje tudi tisti in tiste, ki imajo že čez 50 let, odločajo za nove poklice in izredne vpise na šole/fakultete itd. Za nekaj takih odločitev je kriva velika brezposelnost, za nekaj neuresničene želje iz mladosti, ko kdo ni imel poguma vpisati se na željen faks, pa je izbral lažjo pot, ali pa se je želel, pa ni imel finančnih možnosti. Ali pa je končno (nikoli ni prepozno) kdo spoznal, da ga delo, ki ga opravlja, ne zadovoljuje, celo uničuje in se je odločil za nekaj drugega. Zakaj pa ne!

Sicer pa se bodoči študenti vse bolj odločajo, na katero fakulteto bi šli, na podlagi tega, kateri bodoči poklic jim bo prinesel več možnosti za zaposlitev in za (dobro) plačo. Upam, da se bodo odločili za tako varianto, ki jim bo omogočala oboje: delo, ki jih bo izpopolnjevalo, zadovoljevalo in osrečevalo, hkrati pa še dobro plačo.

In ja, žal jih je vse več (pa upam, da je to prehodno) takih, ki bi radi študirali, pa ne bodo mogli. Ker ne oni, ne njihovi starši nimajo dovolj denarja za vse stroške študija. Potem pa se ljudje ‘bunijo’, ker študenti preko študentskega servisa, na črno ali kako drugače po cele dneve delajo – nekako si morajo zaslužiti denar za študentski dom ali najemnino sobe, hrano in vse ‘obvezne’ stroške študija.

4 responses to “Informativni dnevi ali »Stoji učilna zidana …«

 1. dr. h.c. Peter Legiša

  “In ja, žal jih je vse več (pa upam, da je to prehodno) takih, ki bi radi študirali, pa ne bodo mogli. Ker ne oni, ne njihovi starši nimajo dovolj denarja za vse stroške študija. Potem pa se ljudje ‘bunijo’, ker študenti preko študentskega servisa, na črno ali kako drugače po cele dneve delajo – nekako si morajo zaslužiti denar za študentski dom ali najemnino sobe, hrano in vse ‘obvezne’ stroške študija.”

  Rekel ti bom: “le čevlje sodi naj kopitar”. Očitno nimaš pojma o situaciji. Reden študent/dijak/šolar lahko skoraj BREZ DENARJA naredi študij, če vse opravlja redno in normalno. Trenutno, poudarjam, TRENUTNO, ni na tem podorčju še nobenih težav. Težave so vsi pavzerji, zafušanti, pijanci, neredneži, ti, ki delajo in ob delu kao “študirajo”. Lepo te prosim, vse knjige so zastonj v knjižnicah, kopije zapiskov stanejo bore malo, hrana (boni) so tudi po 0,04€ za obrok…premisli, preden kaj rečeš. Aja, pa nisem nasprotnik ničemur, ampak podiplomski redni študent naravoslovja – Zoisov štipendist, in verjemi, da ti objektivno govorim.

  “Ker ne oni, ne njihovi starši nimajo dovolj denarja za vse stroške študija.” > Kot novinarka bi lahko vedela, da sta “ne ne” priredna veznika in da ni vmes vejice.
  Lp

 2. Seveda, jaz nimam pojma o stvari, kaj pa drugega –
  imajo pa drugi: http://www.drugisvet.com/v-gosteh/sanjaleban/kostudijniprivilegij.html

  In nikar se ne ustavljaj na pravopisnih napakah, ker niso bile storjene namerno, ampak v prehitrem tempu pisanja (potem pa tudi nisem pregledala besedila še enkrat). Je pa tudi v tvojem komentarju nekaj napak – tako da najprej pometi pred svojim pragom 🙂

 3. povrh vsega pa imam spet hitre prste. Za skupnim računalnikom, ki ga uporabljajo trije blogerji, nisem opazila, da je kot komentator shranjena druga oseba. Sama šlamparija, a ne?

 4. dr. h.c. Peter Legiša

  Malo heca pač 🙂
  Če bi jaz resno komentiral te slovnične napake, bi zdaj sedel pod mostom, upal, da Janez Janša reši svet in mene.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s