Dajte no še malo snega na ceste …

Hec je, da ga je na kupe, in hec je, da je v pravem letnem času, ker drugače bi bilo malo čudno.
Ni pa hec, da je tudi na cestah, in ni hec, da eni ne prilagodijo vožnje zimskih razmeram.

In ni hec, da mora po predpisih zapasti ravno določeno število centimetrov na cesto, da lahko gredo plugi na cesto ter jo splužijo in posipajo. In ni hec, če to naredijo prej, potem pa občinam izstavijo račun, plačano pa ne dobijo, ker niso bili racionalni in so plužili prehitro. In se morajo potem cenkati za plačilo.

In tudi ni hec, da se ljudje večinoma ne pretegnejo in ne sčistijo dela pločnika pred svojo hišo. Češ da to ni njihovo delo. Da mora to narediti zimska služba tistega javnega podjetja, ki pač čisti v njihovem kraju. In ja, ko zapade in se prime ceste, bi moral biti tisti hip že plug v ulici, ker je po mnenju nekaterih to edino prav.

In tudi ni hec, da nekateri prek telefona in na sestankih, sklicanih za reševanje težav, verbalno spolno občujejo z vsemi sorodniki ogovorjenega in po njihovem mnenju krivca za nekaj centimetrov snega na cesti.

In ni hec, ampak resnica, da imajo zimske službe, glede na to, da so del lokalne, regionalne ali nacionalne scene, določeno, katere ceste morajo biti najprej splužene, katere potem in katere nazadnje. In da imajo njihovi izvajalci točno določene proge, ker je že zaradi organizacije dela treba imeti nek red. In če bi kar mimogrede na poti do svoje proge plužili in posipavali, tega ne bi mogli narediti tam, kjer morajo.

Pa nič hudega, večinoma se ljudje ne ozirajo niti na to (pa je vseeno, če je hec ali ne), da je obveza lastnikov stavb, da poskrbijo za odstranitev ledenih sveč, ob tem pa ne smejo pozabiti na zavarovanje pločnikov ali ceste pod ledenimi svečami. Celo tega ne vedo, da lahko, če sveč ne morejo odstraniti sami, pokličejo na pomoč javno službo, ki izvaja taka dela. In potem bi ta služba opravila to delo.

In tudi večina ne ve, ker se raje samo pritožuje, da lahko krajani (v veliko mestih je tako) za posip javnih površin pred njihovimi (torej lastniškimi) stavbami dobijo posipni material na mestnih četrteh in krajevnih skupnostih in tako že sami nekaj naredijo, ne pa čakajo, da se jim vse prinese k riti.

In lepo je videti tudi ceste, vozišča in pločnike, ki so pred in med sneženjem ter po njemu večkrat zaparkirana z osebnimi vozili, čeprav je bilo dovolj časa za preparkirati avto in omogočiti zimski službi, da opravi svoje delo – spluži ceste in pločnike.

In hec je, ali pa tudi ne, da upam, da bo v naslednjih 14 dni zapadlo spet toliko snega, da bodo ceste čisto pobeljene, zaradi tega pa bo morala v našem kraju zimska služba delati s polno paro. Ker sem danes sprejela vabilo te službe na vožnjo po naših ulicah, da bom s prve roke videla, kako in kje in kdaj se to dela. Komaj čakam na milijone snežink, ki bodo pobelile ceste.

Hehehe, še en hec, lahko mi napišete, kam naj takrat vodim šoferja … V vašo ulico?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s